Ribalta Sostenible

Desembre 2023

LA CERCA DEL TRESOR

Hem dissenyat un taller mediambiental de » La cerca del tresor «. Consisteix a distribuir els estudiants en grups de 4-5 persones al voltant d’un eix dels punts cardinals. En cada punt cardinal col·loquem un recipient amb recompenses que només podran obrir si són capaços d’esbrinar la contrasenyes des d’unes pistes que se’ls dona en cada estació. L’equip que aconseguisca major números de recompenses guanyarà. Totes les preguntes estan dissenyades amb endevinalles ambientals

Este taller va ser dissenyat per a treballar amb alumnes d´Erasmus KA 2 amb alumnat danés i del nostre institut

En esta activitat treballem *ODS com :

ODS 3 : Salut i Benestar

ODS 4: Educació de Qualitat

ODS 12: Producció i consum responsable

ODS 15 Vida d’ecosistemes terrestres
*ODS 16 : Pau, justícia i institucions sòlides

*ODS 17; Aliança per a aconseguir els objectius

Juny 2023

PROJECTE ETWINNING «POUR UN LYCÉE VERT / PER UN INSTITUT VERD»

El nostre projecte eTwinning «Pour un lycée vert / Per un institut verd» arriba a la seua fi. Hem fet moltes activitats per a treballar el tema del medi ambient i els seus diferents vessants. Hem creat núvols de paraules, hem investigat per a veure si el nostre centre és sostenible (punts forts i febles) i hem creat cartells col·laboratius amb eslògans per a conscienciar sobre els problemes mediambientals. Us deixem el vídeo presentació del nostre projecte, realitzat per l’alumna Silvia Yuliyanova de 4ESO L on resumeix tot el nostre treball. Felicitem l’alumnat per la seua implicació i el seu esforç al llarg de tot el curs.

Juny 2023

VISITA A LA DEPURADORA

Juny 2023

CELEBRACIÓ DIA DE LA CIÈNCIA I DE LA SOSTENIBILITAT

El passat dia 20 de juny, des de la Comissió Mediambiental de l’IES Ribalta es va organitzar el Dia de la Ciència i la Sostenibilitat, amb la participació d’un bon grapat d’estudiants els quals varen presentar els seus treballs de recerca sobre diversos temes relacionats amb la ciència i la sostenibilitat.

Hi van participar estudiants de diferents departaments com ara Tecnologia, Francès, Biologia i Geologia, Economia, així com l’estudiantat dels diferents projectes desenvolupats al centre tant d’Erasmus com eTwinning.

Cal destacar que tots els treballs presentats han sigut d’una qualitat excel·lent i continguts molt variats com ara el canvi climàtic, les espècies amenaçades, el reciclatge en diferents països, o les llicències de contaminació, un estudi de les formigues o les xarxes neuronals. També van mostrar el disseny i posada en marxa d’un ascensor i d’un cotxe. Els treballs van ser presentat en valencià, castellà, francès i anglès.

El dia 21 es va fer el lliurament de premis. En acabar la gal·la de premis es va encoratjar l’alumnat a participar l’any que bé i es va felicitar tant l’alumnat com el professorat tutor. Enhorabona!

Març 2023

TALLER DE PLÀSTICS

Els ecodelegats han realitzat un Taller de Plàstics, amb els següents objectius:

– Conscienciació sobre l´ús plàstic

– Buscar alternatives al seu ús

Febrer 2023

DESDEJUNIS SALUDABLES

L’alumnat de 4t ESO L ha fet un projecte sobre desdejunis saludables en l’assignatura d’anglès. Durant algunes setmanes hem aprés vocabulari sobre ingredients, envasos i què ens aporten aquestos aliments en anglés. L’alumnat ha preparat de forma individual un pòster amb un desdejuni real, assenyalant els ingredients, envasos, etc. També hem parlat dels beneficis d’una dieta sana i equilibrada i sobre la importància de reciclar els envasos adequadament.

Febrer 2023

ALIMENTACIÓ SALUDABLE

L’alumnat de 1r ESO ha realitzat una sèrie d’activitats per desenvolupar una situació d’aprenentatge dins del projecte interdisciplinari de 1r d’ESO, treballant els sabers bàsics de dues matèries: Taller de relacions digitals responsables i Biologia i Geologia de 1r de l’a ‘ESO, relacionades amb l’alimentació saludable i vehiculades mitjançant l’ODS 3: Salut i Benestar.

El detonant de la situació d’aprenentatge parteix d’una consideració: un dels aspectes claus de la salut i el benestar radica en l’alimentació saludable on l’alumnat pot jugar un paper important a l’hora d’organitzar i elaborar els seus esmorzars i berenars. Un altre punt a tenir en compte és la utilització de productes de temporada i proximitat per tal de disminuir el impacte mediambiental.

D’altra banda, és fonamental reforçar a l’alumnat del primer curs la competència digital necessària per incorporar a la resta de matèries, per la qual cosa en aquesta situació d’aprenentatge treballaran aspectes com la cerca efectiva d’informació en internet i la utilització de les eines de la plataforma Office 365 incorporades en la identitat digital.

La majoria de les activitats s’han realitzat en grups cooperatius, estables i heterogenis.

El repte consisteix en la planificació i elaboració d’un menú setmanal d’esmorzars i berenars saludables. També han realitzat pòsters amb la descripció de les receptes i un codi QR del vídeo explicatiu.

Febrer 2023

CONSELL AMBIENTAL

El passat dimecres 8 de febrer es va celebrar el Consell Ambiental del centre. Aquest està format pels ecodelegats i per les ecoedelegades, per la comissió ambiental i per personal no docent.

Es va arribar a diferents acords com són:

  • Realitzar el REPTE: Zero plàstic en els esmorzars i berenars
  • Celebració del DIA de la Terra el 21 d’abril
  • Taller Zero Plàstics i embocalls ecològics
  • Fer un bon ús dels punts del reciclatge
  • Ordre i neteja dels espais comuns : aules, patis…

Desembre 2022

Com podem treballar l’ODS 12? Ací tens una idea que et presenta l’alumnat de PR4  de com treballar el Consum Responsable. 

Observeu com podem decorar  el nostre centre amb natura, tan sols amb fulles, branques i un poc d’imaginació…

RECREACAS  ens ha facilitat el material , a més de la formació. Anima’t a fer una decoració natural!!


Desembre 2022

Des de l’assignatura de Francés, alumnat de 3r ESO treballa els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

En aquesta ocasió han treballat, mitjançant aquest pòster que hi ha a continuació, els objectius de Salut i benestar, consum responsable i acció climàtica, amb la finalitat de conscienciar en la millora de la vida del planeta.


Març 2022

Des del Departament de Ciències i amb la participació de l’alumnat de 3r ESO B, 4t ESO A i 1r Batxillerat K hem celebrat l’11 de febrer  el Dia Internacional de la xiqueta i la dona en la ciència realitzant  una exposició de cartells divulgatius al Centre.

Amb aquesta iniciativa es pretén visualitzar el paper de les dones en la investigació i la ciència al llarg de la història. Les dones han realitzat grans troballes en tots els camps de les Ciències. A banda, també es pretén que  el nostre alumnat tinga referents femenins  i millorar les  expectatives de les xiquetes  en la carrera investigadora i reconèixer les seues aportacions a la recerca científica.

Departament de Ciències Naturals


Treballem l’alimentació sostenible

Desembre 2021

L’alumnat del PMA2, PMA3, PR4 i Formació Professional Bàsica han treballat Alimentació Sostenible mitjançant el projecte Crea.es. 2021.

Han realitzat varies activitats entre elles els Tallers de Consum Responsable. També han investigat com és la seua alimentació i com poden millorar-la per cuidar la salut i el medi ambient. 

Han realitzat una bona Tasca!! 

Desembre 2021

D’altra banda, des de l’assignatura de 3r ESO de Biologia i Geologia, hem realitzat algunes infografies dels trastorns associats a l’alimentació. En elles teniu informació de les malalties, quins són els símptomes, com es poden tractar i prevenir-les, etc.


Setmana Europea de la Prevenció de Residus

Desembre 2021

La setmana del 20 al 28 de Novembre de 2021 hem participat en la prevenció en diferents activitats, les més destacades són:

1r A i B ATENDEP  Mòdul Suport domiciliari: Conscienciar mitjançant una campanya  de sensibilització del tractament dels residus  i comprendre la necessitat de preservar el planeta.


1r FP Básica mòdul FOL – Reciclant a través de les emocions
: restar importància a la part estètica que implica consumir contínuament i fomentar la creativitat a la vegada d’aprendre estratègies i recursos emocionals que els ajude a vehicular els seus estats emocionals. Han elaborat un panell d’emocions i cossiols de plàstic reciclat amb cares d’expressions.


PR4: conscienciar en reduir la quantitat d’envasos. Han elaborat un panell on poden observar quan tarden en descompondre’s els residus.

Diseña un sitio como este con WordPress.com
Comenzar